Tokióember

szerda, november 22, 2006

Egy japan technikai csoda

A helyszin egy japan gyar, kozeledik a huszadik szazad utolso evtizede. Hetek ota folyik a lazas munka, kozeledik az uj termeknek a bemutatoja. Az igeretek szerint szeleskorben forradalmasitja majd az emberek mindennapjait. A sajto turelmetlen izgalommal varja az ujabb felreejtett megjegyzeseket, amelyekbol tovagyuruzhetnek a talalgatasok, hogy vajon mi is lehet ez.

A termek fejleszteset iranyito bizottsag ertekezletet tart. Baljosan hosszu ideje huzodik mar. Folyamatosan gyulnek az emberek az eredmenyre varva. A feszult csendet hirtelen egy zaj tori meg, nyilnak a konferenciaterem ajtaji. A bizottsag vezetoje kilep, majd a kovetkezo szavakat intezi a kozonseghez:

- Kedves Kollegak! Folyamatosan nem vart technikai gondokkal kuzdunk. A mozgaserzekelok kontakthibasak, a izzoszalak beegnek, a hangositas szinvonalon aluli, a mechanika pontatlan, a vizsugarral szabalyzasi nehezsegeink vannak. Ne feledjuk, a tulajdonosok szemelyesen akarnak mindent kiprobalni a piacra dobas elott. Rendkivul gyorsan fogy a diszbemutatoig hatra levo napok szama. Be kell fejeznunk addigra! Gondoljunk csak az ott megjeleno prominens muveszek, tudosok es politikusok exkluziv tarsasagara! Kedves kollegak, a csapat sikereert ezentul vasarnap es estenkent is erofesziteseket kell tennunk! Kerem, folytassak a kiserleteket!  Hivjak be az onkentvallakozo hasmeneseseket!

Sokat gondolkodtam azon, vajon hogyan is kerulthettek piacra a japanban oly nepszeru szuper wc-k. Ugyanis itt "a csempek kozott egy luk" es az angol wc mellett megtalalhato a szuksegleteinknek elvegzeset segito eszkoz urkorszakbeli megfeleloje. Minden masodik haztartasban! A szolgaltataspaletta igen szeles. A mozgaserzekelovel vezerelt ulokefutes csak egy izelito mindabbol, ami a megkonnyebbulesre vagyo japant ember kenyezteti. Altalonosan elterjedt a beepitett bide, amelybol a kilovelo vizsugar nem hogy csak elomelegitett, de meg a nyomasat is gombok segitsegevel lehet allitani. Termeszetesen taviranyitott illatosito is van, es a zenegep sem ritka. Idosebb emberek megsegitesere pedig megemelkedik az uloke a konnyebb rahuppanas erdekeben. Hasznalat utan az eszkoz energiatakarekos uzemmodba kapcsol.

Sejtesem szerint most akarjak bejelenteni az uj valtozatot, amely a hasznalati statisztikat automatikusan tovabbitja a felhasznalo szemelyes - avagy munkahelyi - blogjara. A Microsoft Japan pedig egy kiegeszitot kivan piacra dobni, amivel az MSN szemelyes uzenetet is lehet aktualizalni. Minden esetre - egy szemelyes megjegyzeskent elmondanam, hogy - a nyershal megkostolasahoz hamarabb osszegyujtottem a batorsagot, mint hogy szembenezzek a kulonfele gombok nyomogatasaval jaro belathatatlan kovetkezmenyekkel.

Nehany kep az erdeklodoknek:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a8/JapaneseToiletBidet.jpg
http://www.7is7.com/otto/travel/photos/20041030/7117_kumamoto_japanesetoilet.jpg
http://www.skyemastering.com/modern_japanese_toilet_seat.jpg
http://www.arm.com/rximages/9930.jpg

1 Comments:

Anonymous Névtelen said...

Remek kis informatikia feladat lenne egy olyan "klozetvírus" megírása, amivel heveny rángásra és a budiról való felugrásra lehetne kényszeríteni a dolgos kis japókat. A leforrázott fenékkel rohangáló munkatársakon én biztos remekül szórakoznék...Szerintem fontold meg a lehetőséget, Tomi. Egy ilyen poént kár lenne kihagyni:-P

09:51  

Megjegyzés küldése

<< Home